Турция ще плаща за една четвърт от вноса на руски

...
 
Турция ще плаща за една четвърт от вноса на руски
Коментари Харесай

Путин: Турция ще плаща за една четвърт от руския газ в рубли

 

Турция ще заплаща за една четвърт от вноса на съветски природен газ в рубли според нов набор от съглашения, предопределени да подтикват търговията вежду двете страни. Това заяви съветският президент Владимир Путин.

 

Путин направи това изказване във встъпителните бележки на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в някогашната руска република Узбекистан.

 

Ердоган и Путин първо дадоха обещание да разширят търговията по време на среща през август в черноморския курорт Сочи, която провокира паника в Европа и Съединените щати.

 

Турция която макар, че е член на НАТО, отхвърли да се причисли към интернационалните наказания, наложени на Русия поради нахлуването ѝ в Украйна.

 

Ердоган сподели, че Турция схване " уравновесен " метод към войната. Като резултат от това, страната му доставя Киев с оръжие, до момента в който търгува с Москва.

 

Путин сподели на Ердоган в петък, че гледа на Турция като на " благонадежден " търговски сътрудник и е подготвен да я употребява повече като маршрут за експорт на съветски артикули.

 

„ Както знаете, скоро би трябвало да влезе в действие нашето съглашение за доставка на съветски природен газ за Турция, като 25 % от заплащанията се правят в съветски рубли “, сподели Путин.

 

Турция внася съвсем половината от своята газ и към една четвърт от своя нефт от Русия.

 

Путин сподели, че съветските компании са " получили сигнали, че могат да изнасят артикули през Турция. Стратата е благонадежден сътрудник в това отношение и може да обезпечи постоянни доставки през своята територия до останалия свят ".

 

Откакто западните страни постановиха необятни наказания поради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, Русия се стреми да прави допустимо най-вече транзакции във валути, разнообразни от долари или евро - нормалните валути по дифолт за енергийни контракти.

 

Той също по този начин изиска заплащанията за експорт на газ да се правят в рубли, в някои случаи в нарушаване на съществуващите договорни условия, напомня Ройтерс.

 

На няколко " вражески " държави-членки на Европейския съюз, в това число и България, бяха прекратени доставките на газ от Русия, откакто отхвърлиха да извършат заплащания в рубли.

 

Междувременно Съединените щати и Европейският съюз ускоряват натиска върху Турция да наложи съветските наказания, заяви Файнейшъл Таймс в четвъртък.

 

Съединените щати се концентрират върху турските банки, които са се интегрирали в съветската платежна система Мир, оповестява вестникът, цитирайки двама западни чиновници, участващи в проектите, до момента в който Брюксел приготвя делегация, която да изрази загрижеността си непосредствено пред турските публични лица, заяви Ройтерс. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР